تهمینه ارسال شده در 18 آبان، 2022 اشتراک گذاری ارسال شده در 18 آبان، 2022 تنها غذای بنفش جهان را بشناسید خراسان قروت یکی از غذاهای سنتی در خراسان جنوبی است که از دیرباز بر سر سفرههای مردمان این دیار قرار داشته است. غذاهای سنتی هر منطقه نشان دهنده گوشهای از فرهنگ، تمدن و شرایط اقلیمی آن دیار است. خراسان جنوبی استانی است که روستائیان و عشایر آن به واسطه داشتن دام، فرآوردههای مختلفی از جمله دوغ، ماست، کره، پنیر و قروت یا همان کشک را تولید میکنند. مردم خاوران از کشک که یکی از این فرآوردههای دامی محسوب میشود غذایی بنفش رنگ به نام قروت میسازند. از سفال تا تقار برای تهیه تنها غذای بنفش جهان از ظرف خاصی استفاده میشود که در بین مردم این دیار به تقارچه یا تقار معروف است. تقارچه از جنس سفال است و در قسمت داخلی آن برجستگیهای کوچکی برای سهولت در سابیدن کشکهای خشک وجود دارد. معمولا همراه این تقارچه سنگی مخصوصی وجود دارد که اغلب از جنس آهک است که به دلیل ساییده شدن زیاد حالتی گرد و کاملا صاف دارد. فضلی یکی از شهروندان بیرجندی میگوید: از زمانی که به یاد دارم تقارچه در خانه همه بیرجندیها بوده و حتی در جهیزیه عروس هم وجود داشته است. او میگوید: هر چند سابیدن قروتهای خشک در تقارچه سخت است و به دلیل زبر بودن آن هر کسی نمیتواند از عهده آن برآید، اما به دلیل خوشمزگی و خواص زیادی که قروت دارد اکثر بانوان بیرجندی این کار را انجام میدهند. جوز و قروت، سیر و پیاز مواد اولیهای که در ساخت این غذای لذیذ به کار میرود شامل کشک (قروت)، جوز یا همان گردو، نعناع، پیاز، سیر و آب است؛ کشکها معمولا رنگ سفید تا خاکستری و خاکستری تیره دارند. برای تهیه قروت در اولین مرحله کشکها را در داخل یک ظرف ریخته و آب به آن اضافه میکنند تا خیس بخورد که هدف از خیس کردن قروت نرم شدن آن است تا در زمان مالیدن قروت به راحتی ذرات آن جدا شوند. بعد از خیس کردن قروتها نوبت به شکستن گردوها و له کردن آنها است؛ گردوها را به وسیله سنگ مخصوص در داخل تقارچه کوبیده و له میکنند. در این مرحله قروتهای خیس خورده را به گردوهای داخل تقارچه اضافه کرده و شروع به سابیدن قروتها با دست میکنند. زمانی که بخشی از کشکها از طریق سابیدن جدا شده و با گردوها مخلوط شد، مقداری آب به مواد اضافه میکنند؛ پس از این آب را در ظرف دیگری ریخته و عملیات ساباندن را تا جایی که به اندازه اعضای خانواده آماده شود، ادامه می دهند. در این مرحله در ظرفی پیاز و سیر را خرد کرده و با روغن سرخ میکنند و بعد از سرخ شدن پیازها محلول قروت را به آن اضافه میکنند تا مواد گرم شود. برای طعم و مزه دار کردن قروت در انتها میتوان نعناع داغ نیز به قروتهای آماده شده اضافه کرد. همچنین در کنار این غذا از بادمجان سرخ شده نیز استفاده می شود. غذایی بنفش با خواصی طلایی قروت علاوه بر اینکه عطر و طعم خاص و لذیذی دارد، خواص بی شماری را نیز در خود دارد که میتواند از بسیاری از بیماریها جلوگیری کند. کشک یا قروت به طور معمول به صورت سنتی از تغلیظ دوغ تولید میشود و جهت افزایش ماندگاری آن را خشک کرده و مصرف میکنند. قروت به عنوان فرآورده غذایی ارزشمند سرشار از کلسیم، فسفر و پروتئین بوده و به واسطه داشتن گردو دارای مقادیری ریبوفلاوین، تیامین و فولات است. این غذای مقوی از ابتلا به پوکی استخوان جلوگیری کرده و با ایجاد تعادل اسید معده باعث رفع سوء هاضمه میشود. کارشناس غذاهای سنتی گفت: استفاده از این فرآورده باعث افزایش یادگیری و حافظه در مصرف کننده شده و با ایجاد احساس آرامش، چرخه خواب شخص را تنظیم کرده و کیفیت خواب را افزایش میدهد. جذب گردشگر با پیچیدن بوی غذاهای محلی دومین غذای محلی خراسان جنوبی با عنوان مهارت سنتی پخت قروت (غذای بنفش) در سال ۹۷ در فهرست میراث فرهنگی ناملموس کشور ثبت ملی شده است. خواص و طعم لذیذ این غذا سبب شده است تا با گذشت زمان همچنان در بین نسلهای مختلف طرفداران زیادی داشته باشد. بالاخره دلیل این رنگ بنفش چیه؟ کشک محلی که در دیگ چدن و با روشی خاص خشک شده + گردو+ ساییدن در تقار=رنگ بنفش نقل قول لینک به دیدگاه به اشتراک گذاری در سایت های دیگر تنظیمات بیشتر اشتراک گذاری ...
ارسال های توصیه شده
به گفتگو بپیوندید
هم اکنون می توانید مطلب خود را ارسال نمایید و بعداً ثبت نام کنید. اگر حساب کاربری دارید، برای ارسال با حساب کاربری خود اکنون وارد شوید .