Topaz ارسال شده در 6 آبان، 2022 اشتراک گذاری ارسال شده در 6 آبان، 2022 رمضان در ضرب المثل ها ﺿﺮﺏﺍﻟﻤﺜﻞﻫﺎﯾﯽ ﮐﻪ، ﻭﺍﮊﻩ ﺍﺻﻠﯽ ﻭ ﮐﻠﯿﺪﯼ، ﻭ ﯾﺎ ﻣﻮﺿﻮﻉ ﺁﻥ، "ﺭﻭﺯﻩ" ﺍﺳﺖ ﺭﺍ در اینجا ﮔﺮﺩ ﺁﻭﺭﯾﻢ. عروس بی جهاز، روزه بی نماز، قورمه بی پیاز این ضربالمثل کنایه به چیزی ناقص و کاری ناتمام است. روزه که از نیایشهای واجب مسلمانان است، بی نماز (که نیایش اصلی و هر روزه است) عبادتی نارسا و ناقص است؛ همچنین عروس در آیین گذشته مردم ایران بدون داشتن جهاز مطلوب نبوده است، و قرمه هم غذایی است که بی پیاز مزه ندارد. سعدی شیرین سخن این زبانزد را به نظم اینگونه گفته است: چه سودی دهد روزه بی نماز چه مزه دهد قرمه بیپیاز چون گوش روزه دار بر الله اکبر است مراد، در انتظار اذان افطار بودن است. آدم منتظر، تمام فکر و توجهش پیش کسی یا خبری است که انتظارش را میکشد. آدم نباید روزه شک دار بگیرد کار مشکوک کردن، هنگامی که در انجام دادن کاری احتمال زیان و خسران باشد. کاری را که احتمال زیان و خسران در آن است نباید مرتکب شد. چرا در شک و تردید باشیم؟ جوانمردی که بخورد و بدهد به از عابدی که روزه دارد معنا و منظور این زبانزد (ضربالمثل) این است که سخاوت و بخشندگی، اجرش از عبادت یا برخی عبادتها بیشتر است. روزه خوردنش را دیده ایم نماز خواندنش را ندیدهایم این ضربالمثل را به شوخی و مزاح به کسی که در انجام عبادتش کوتاهی میکند گویند. روزه هم دارم، خادم مسجد هم هستم وقتی از کسی تعریف کنند و او خود طوری بر آن بیفزاید که رسوا شود. گویند آدم سادهلوح یا خودخواهی در مسجدی، با نهایت خضوع و خشوع ظاهری نماز میگزارد. چند نفر بر او گذشته یکی از آنها به رفیقش گفت: این مرد خدا را ببین، با چه توجه و تضرّعی نماز میخواند. آن مرد این سخن را شنید. فوراً نماز خود را شکسته به آنها گفت: «روزه هم دارم، خادم مسجد هم هستم» این جمله در موقعی بطور تمثیل گفته میشود که از شخص تعریفی کنند و او خود نیز چیزی برآن مزید کند، اما بطوریکه خود را رسوا و مفتضح ساخته، تعریف دیگران را نیز لغو و باطل سازد. همیشه شعبان یک بار هم رمضان. این ضربالمثل به عنوان تعریض به کسی گفته میشود که بار زحمتِ کار را بر دوش دوست خود میافکند و خویشتن زیر بار زحمت نمیرود. وقتی کارهای دشوار همیشه به یک شخص رجوع شود گویند. مثلِ: «همیشه ما میدیدیم یکبار هم تو ببین» نقل قول لینک به دیدگاه به اشتراک گذاری در سایت های دیگر تنظیمات بیشتر اشتراک گذاری ...
ارسال های توصیه شده
به گفتگو بپیوندید
هم اکنون می توانید مطلب خود را ارسال نمایید و بعداً ثبت نام کنید. اگر حساب کاربری دارید، برای ارسال با حساب کاربری خود اکنون وارد شوید .